Gezond omgaan met je agressie

Ervaar jij je boosheid en agressie ook als negatieve gevoelens die je probeert te verdringen, liever dan erover praten? Herken je dat? Hey man welkom bij de club!!
Zo hebben we als man het geleerd. Bewust van onze eigen ouders en omgeving, en in ieder geval onbewust, al honderden jaren lang. Eigenlijk al tweeduizend jaar lang. 

Als je gevoelens lang genoeg wegduwt ontplof je uiteindelijk en beschadig je anderen en mogelijk jezelf. Of de woede slaat naar binnen, en leidt tot fysieke of psychische klachten. 


Hoe ga ik dan op een gezonde manier voor mijzelf en mijn omgeving om met mijn agressie ? 

Ik geef 3 tips op basis van mijn ervaring als man, agressietrainer en coach.

1. Observeer elke dag 5 minuten hoe je je voelt.

Emoties horen bij mens zijn, net als onze instincten en onze ratio. Emoties vragen om aandacht en ruimte. Ook je boosheid. En dat kun je zelf doen. 

  • Vind een rustige plek waar je niet gestoord wordt. 
  • Ga ontspannen zitten. 
  • Breng je aandacht naar je ademhaling, en adem een paar keer bewust. 
  • Loop innerlijk je dag langs, en breng je aandacht naar hoe je je voelt bij elk moment.
  • Waar voelt je dat gevoel in je lijf? Waar voel je spanning, tinteling, blokkade, stromende energie, etc.
  • Probeer niet om het op te lossen. Voel gewoon hoe het is. 


Je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt opknappen als je niet gelijk probeert een oplossing te vinden voor je gevoel maar het alleen maar herkent en erkent. Hou vol, misschien lukt het niet gelijk. Dat is niet raar, je hebt het jaren geen aandacht gegeven. Alle begin is moeilijk. Heb geduld met jezelf. Jij bent de moeite waard!

2. Jouw woede zegt alleen iets over jou, niets over de ander.

Waaaat, huuuh? Ja, mijn woede gaat altijd over mijzelf, over iets in mij. Niet dat de ander niet iets irritants kan doen. zeker wel, maar dat is eigenlijk zijn probleem, we doen allemaal dagelijks irritant. Maar toch is jouw ergernis van jou alleen. Een trigger van mij is bij voorbeeld ┬┤ze ziet me niet, ik doe zo mijn best en wordt niet gezien en gewaardeerd┬┤. En dan ben ik razend op haar. Maar als ik beter kijk zie ik dat het eigenlijk gaat over dat ik meer doe dan ik eigenlijk wil doen om gewaardeerd te worden en liefde te krijgen. Als ik dus beter voor mezelf zorg hoeft zij (mijn vrouw inderdaad) dat niet te doen. 
Dus als je dan toch gaat zitten om je gevoel te observeren: 

  • Wat maakt je nou zo kwaad? 
  • Welke behoefte van jou voel je je niet in erkend? 
  • Waar herken je dat van eerder in je leven?
  • Wat kan je zelf doen om die behoefte te vervullen?


Laat die maar even bezinken als het je nu woedend maakt. (Of stuur me een berichtje, ik reageer altijd)

3. Deel vaker met je vrienden hoe het echt met je is.

Deel, na de mannenhumor en de tips over gadgets met elkaar waar je trots over bent en waar je je zorgen over maakt. Wat maakt je boos, waar voel je je onzeker over? Ik zie elke keer weer hoe delen in een kring mannen bakken aan opluchting en herkenning oplevert. Dan blijkt dat veel mannen net als jij allerlei twijfels hebben. Echt waar.
Succes. Heb je vragen, of raakt dit je en wil je er wel eens over doorpraten? Stuur een berichtje of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.
Wil je meer vanuit je hart (dus je gevoel) leven, en minder alleen vanuit je hoofd? Dan is de mannenexpeditie naar de Alpi Orobi een geweldig kans. Op avontuur naar buiten in de overweldignede natuur, en naar binnen in de nog onbewuste delen van jezelf. Samen met een groep mannen op pad die er voor elkaar zijn als broeder en mentor, als feedback en spiegel om samen te groeien in mens en manzijn. Kijk voor de mogelijkheden op dereisvandeman.nl. Early bird 20% Korting tot 30 april.