2 weken eerder hebben de 7 deelnemers in een startsessie met prachtige openheid gedeeld waarom ze meegaan. Opnieuw verbinding met zichzelf maken, het innerlijk kompas herijken aan de natuur, zichzelf en aan elkaar, om dat wat in hun leven speelt met kracht, openheid en vertrouwen aan te kunnen gaan.

"Je hebt een enorme verbinding in de groep gebracht, en daardoor kan eenieder denk ik ook verbinding naar buiten maken." Wouterjan

We staan op in de frisse ochtendkou (0° brrr.), ontbijten met brinta, en breken in de opkomende zon ons kamp af. Voor vertrek doen we Chi Gong (chinese rekoefeningen voor lichaam en geest). We gooien de rugzak op en lopen 5 tot 7 uur per dag.
Aan de hand van ‘de reis van de held’ van Joseph Campbell vertel ik elke dag ergens onderweg op een mooie plek een deel van het ridderverhaal van Parcival en de graal, samen met reflectieve vragen. Er zijn stiltewandelingen waarin deelnemers alleen lopen, en in de rust ruimte creëren voor reflectie. Mannen delen al lopend hun ervaringen en gevoelens met elkaar. Soms delen we met de hele groep. Af en toe gebruiken we rituelen, bij voorbeeld om onze demonen los te laten en later om de opbrengst van de tocht in ieder te verankeren.

"Daarnaast had ik het gevoel sinds lange tijd weer in verbinding te staan met mijn emoties, dus niet alleen dingen vanuit mijn hoofd te weten, maar ze ook te doorvoelen." Alexander

Aan het eind van de dag zoeken we vermoeid en voldaan een nieuwe bivakplek in het wild om ons kamp op te bouwen.
Zittend in het gras genieten we van het zitten, het zijn, een blokje kaas en een slokje en het heerlijke mannen onder elkaar grappen en plezier maken. Nooit is aardappelpuree met champignonsaus uit zakjes zo lekker als dan.
Is dit werken? dacht ik soms bij mezelf. Kan werken zo moeiteloos zijn, zo vanuit de verbinding. Ja dus. Vanuit de helderheid dat het goed is en bijdraagt. Joseph Campbell zegt dat als je je hart volgt het hele universum samenspant om je te supporten. Zo heb ik het ervaren. Schitterend weer heeft ons 5 dagen met zon overgoten. En België stelde 1 dag na de tocht verplichte quarantaine in voor een aantal Nederlandse provincies waardoor ik had moeten annuleren.Wat overheerst is een groot gevoel van dankbaarheid. Alle deelnemers voor hun vertrouwen en openheid. Gerard, mijn broeder en medefacilitator onderweg voor zijn support.

DEREISVANDEMAN is begonnen. En er volgen vele reizen als het aan mij ligt. 

Wil je maandelijks inspiratie en updates ontvangen